De eerste hapjes eten na 6 maanden
top of page
  • Foto van schrijverLoesje

De eerste hapjes eten na 6 maanden


De wereld gezondheids organisatie raad aan om 6 maanden exclusief borstvoeding te geven om de darmen goed te laten rijpen. Als je baby net is geboren lijkt dat nog heel ver weg maar voor je het weet komen die 6 maanden alweer in zicht. De vraag is dan, hoe ga je vast eten aanbieden. Begin je met potjes eten, lepel je alles naar binnen trek of geen trek? Mijn man en ik hebben gekozen om te beginnen met de Rapley-methode in combinatie met het boek van Stefan Kleintjes "eten voor de kleintjes".


Zo gaat dit ongeveer in z'n werk:

Met 6 maanden kan je rustig beginnen met stukjes groente aanbieden, gewoon als hele stukken. Ook begin je optijd met het geven van allergenen. Bijvoorbeeld voor pindakaas is aangetoond dat wanneer je jong begint de kans op allergie veel kleiner is op het moment dat ze rond hun 4e levensjaar zijn. Dit heeft te maken met de gewenning aan bepaalde eiwitten. Dus wacht niet tot ze 1 zijn met het geven, maar introduceer zoveel mogelijk gevarieerd eten in het eerste jaar. Ook al via de borstvoeding krijgt een baby sporen binnen van alles wat jij eet.


Laat jouw baby op zijn eigen tijd en tempo wennen aan eten.

Als hij het kan pakken met zijn vingertjes kan je er vanuit gaan dat ook de coördinatie in zijn mondje genoeg ontwikkeld is. In het begin zit de kokhals reflex nog verder naar voren maar dit is alleen maar goed, zo verslikt je kindje zich minder snel. Probeer je dan ook niet te veel met het geklieder en geprobeer te bemoeien en laat je kleintje lekker zijn gang gaan.

Borstvoeding is nog steeds de hoofdmaaltijd tot een maand of 10, dus je bied altijd eerst de borst aan en daarna ga je samen aan tafel. vanaf 10 maanden zou je kunnen beginnen met eerst een maaltijd aanbieden en als toetje nog borstvoeding geven. Je kijkt natuurlijk helemaal naar jouw kindje en waar hij of zij aan toe is.

Mijn zoontje in ons toen nog huurhuisje, zijn eerste hapjes eten.

Wat ik vooral belangrijk vind is dat je eten geen zwaar onderwerp maakt. Je zit met zijn alle aan tafel en als je kindje geen trek heeft is dat ook oke. Als je druk gaat leggen op het moeten eten, of juist gaat belonen als dit hapje nog opgaat word het een strijd en het zou juist een ontspannen moment kunnen zijn.

Zo is bij ons ook het toetje iets wat bij de maaltijd hoort en geen beloning voor als je veel of "goed" gegeten hebt. Je kan er ook vanuit gaan dat als je kindje 6 maanden lang zelf bepaald heeft hoeveel en wanneer hij drinkt uit de borst hij ook prima daarna nog kan bepalen hoeveel eten zijn lichaam nodig heeft.

Wat voor voedingstoffen jouw kindje nodig heeft kan hij zelf ook heel goed aanvoelen, als wij ons er maar niet te veel mee bemoeien.

Dus, voor je peuter, maak eens een bordje met gezond eten, stukjes kaas, paprika, komkommer, olijfjes, nootjes wat je kan bedenken als gezonde snack en je kindje zal de ene week voornamelijk voor groente gaan en de ander week meer voor de eiwitten gaan.

Zij bepalen hoeveel ze eten en jij bepaald wat ze eten.


Alles staat ook heel mooi en uitgebreid omschreven in het boek 'Eten voor de kleintjes'.

Je kan als leidraad het voedselintroductie schema gebruiken maar kijk vooral waar jouw kindje aan toe is. En laat ze lekker zelf proberen en hun grenzen aangeven. Dan zul je merken dat samen eten heel fijn kan zijn.


Voedselintroductieschema uit het boek 'eten voor de kleintjes'


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page