top of page
  • Foto van schrijverLoesje

Borstvoeding: Wat weet ik ervan?

Bijgewerkt op: 21 mei 2021


Ben jij van plan borstvoeding te geven? bereid je goed voor!


Hoe gaat het met de borstvoeding? Ik hoor vaak mensen zeggen dat dit wel "vanzelf gaat", "je hoeft het niet te leren" "je weet wel wat je moet doen als de baby er is" maar dit is toch heel vaak niet het geval. De kraamzorg helpt je natuurlijk heel goed op weg maar vaak heb je ongeveer 6 weken nodig om dit goed 'onder de knie' te krijgen. Als jullie het net goed te pakken hebben komt er na 6 weken meestal een dip in je melkproductie. Je borsten hebben een aantal dagen nodig om de melkproductie weer goed af te stemmen op de vraag. Onvoorbereid zou je hier onzeker van kunnen worden en alsnog kunnen overwegen om te stoppen met het geven van borstvoeding. Gelukkig is dit vaak niet nodig.


Borstvoeding geven vergt oefening en soms is wat hulp hierbij fijn. Een lactatiekundige kan hierbij altijd helpen maar soms is een kleine tip of een beetje zelfvertrouwen al genoeg.

En, een goede voorbereiding is het halve werk, dus lees je in, leen een boek uit mijn minibieb, vraag een vriendin hoe zij het heeft ervaren, schakel hulp in!

Ervaringsdeskundige

Zelf heb ik twee jongens, allebei thuis geboren en allebei borstvoeding gekregen tot net iets na hun eerste verjaardag en op hun eigen tijd gestopt. Mijn eerste zoontje moest niks hebben van de fles en ik was altijd 'aan de beurt'. Bij de tweede ging het borstvoeding geven meer op in de dagelijkse bezigheden maar had ik veel last van verstoppingen en zelfs twee keer een ontsteking, één mild en één keer echt heftig, allemaal aan dezelfde borst, elke keer weer. Toen mijn melkproductie met ongeveer 10 maanden stabieler werd en mijn zoontje regelmatiger en minder dronk waren de problemen gelukkig ook weg.

Dit heeft mij wel ontzettend veel geleerd over borstvoeding en ook de momenten waarom het niet fijn is, pijn doet, je je afvraagt of je dan misschien maar moet stoppen en je misschien zoekt naar bevestiging of je het wel goed doet.


Bij problemen met de borstvoeding verwijs ik je altijd door naar een lactatiekundige maar soms is een tip of een klopje op je schouder al genoeg om achter je eigen beslissingen te blijven staan of je de kracht en kennis te geven om het anders te gaan aanpakken.


Ook fijn om even te lezen, een stukje over therapeutisch voeden via de fles. Dit kan je natuurlijk ook heel goed toepassen als je volledig kunstvoeding geeft. Klik hier om te lezen!


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page